Evde yaptığımız yenilemeleri bir yenisini daha ekliyorum…
Yemek masasının sandalyeleri çok yer kaplıyordu ve demode olmuştu. Sandalye yerine bench bakmaya başlamıştım. Çok önceden evimde 6 kapaklı bildiğimiz bir gardırobum vardı. Bu dolabı söküp kapaklarını bodruma kaldırmıştım geri kalan ahşapları da zamanında kedi evi yaparak değerlendirmiştik. Sonra aklıma bu fikir geldi.
Dedim ki ben bu benchleri kendimde yapabilirim 🙂
Siz de kapak yoksa ve bu projeyi yapmak isterseniz yapı marketlerde istediğiniz ölçüde mdf kestirebilirsiniz.
Öncelikle eksik olan malzemeleri tespit etmeliydim. Elimde sadece dolap kapaklarım ve sünger vardı birde fikirlerim :))
İnternetten ayak bakmaya başladım. Hangisi sağlam? Hangisi kolay montaj olur ? Hangisi daha ferah gösterir ? vs
Sonra 30 x 42 cm ölçülerinde bu ayakları tercih ettim. Fiyat olarak da uygun sayılırdı. Bu arada bu tür ayakların taşıma kapasiteleri var. Sizde almak istediğiniz de bu bilgiyi göz önünde bulundurun. Bu yaptığım bench 220kg a kadar taşıyabiliyor. Yani üç kişi rahatlıkla oturabilecek.
Bir ayrıntı daha vereyim. Bu ayaklar çok çeşitli, tekli olanlarda var sandalye ayağı gibi. Onlar daha çok sehpa olarak kullanıma uygun. Neden derseniz; tekli ayakları bu benchlerin altına koysaydık ayakların üzerine ağırlık bindiğinde esneyecekti. Tecrübeyle sabit :))) O yüzden üzerine oturulacaksa esnemeyen bir ürün seçilmeli.
Sıra geldi kumaş ve süngere ; kumaşı döşemelik kumaş olarak seçtim ve koltuklarımın rengine uysun diye aynı renk araştırdım. 180 Eninde 3 metre kumaş yeterli oldu. Döşemelik petek kumaş diye geçiyor. Evde daha önceden kullanıp rafa kaldırdığım süngerleri değerlendirdim. Süngeri iki çeşit kullandım. Dolap kapaklarının ölçüsünde kestim. Yorgancılardan yada koltuk kaplamacılardan temin edebiliyorsunuz.
Makas, Vida ve şarjlı matkabınızda hazır olsun..
Oturmak için 130cm uzunluk ideal diye karar verip dolap kapaklarını 130cm ölçüde dekupaj makinası ile boydan kestim. Hazır dolap kapağı olduğu için diğer tarafa bir işlem yapmama gerek kalmadı.
Resimde gördüğünüz gibi dolabın boyundan ölçü alarak, sünger ve kumaşı yerleştirdikten sonra ip ile gerdirme yapabilmek için belli aralıklar ile delikler açtım. Ben 5 sıra ikişerli delikler açtım. Siz kaç tane isterseniz o kadar açın.
Bu resimlerden de gördüğünüz üzere soldan;
1. Resimde; Ayağı ne kadar içeri koyacağımı ölçüyorum. 20cm yeterli diye düşündüm.
2. Resimde; Ayağı eninden ne kadar içeri koyacağımı ölçüyorum. 5cm..
3. ve 4. Resimde; Uygun bir vida seçtim vidaladığımda ne kadar derine indiğini hesaplıyorum.
5. Resimde; Vidaları çapraz olarak vidaladım.
Böylece ayaklarımız sağlam bir şekilde montelendi.
Ben sağlamlık açısından daha iyi olur diye düşünerek üst üste 2 kapak kullandım. Dolap kapaklarının üzerine süngerleri ve ardından boyuna göre kestiğimiz kumaşları yerleştiriyoruz.
Resimlerden anlaşılıyormu bilemiyorum ama naylonlu kopmayacak bir ip seçtim ve yorgan iğnesi kullandım. İpi uzun tuttum ve iki kat olarak geçirdim iğneden yani bağlarken 4 kat elde ettim. Açtığım deliklerin önce birinden geçiriyorum ipi sonra süngerden sonra tekrar biraz boşluk bırakarak geri süngerin içinden geçirip iğneyi diğer ikinci delikten geçiriyorum. Hepsini aynı şekilde tamamladıktan sonra benchi ters çevirip iplerini gerdirerek bağlamaya başlıyoruz.
İpi iyice gerdirmek için kapağın üzerine çıkın çekebildiğinizce ipleri çekip sıkıca bağlayın. Hepsini sıkıca bağladıktan sonra yine de bazen tam sıkı olmayan olduğu taktirde elinizi alttan ipin geçtiği yerden yukarı ittirdiğiniz de üstten ip gelmiş olursa 1. resimdeki gibi ipi gerdirip zımba atarak yine sağlamlaştırmış olursunuz.
Sonrasında örtüyü 2. resimde gördüğünüz gibi kenarlardan yine gerdirerek zımbalayın ve işlemi bitirin. Diğer benchler içinde aynı işlemleri uygulayıp tamamlayın.
Benimkiler bu şekilde çok güzel oldular.
Görüşmek üzere :))